Carnaval in de Gemeente Maashorst

De Gemeente Maashorst bestaat uit zes dorpskernen, te weten Reek, Schaijk, Zeeland, Uden, Volkel en Odilliapeel. Tijdens de Carnaval dragen zij respectievelijk de naam Kêlerijk, Moesland, Smouzenland, Knoerissenrijk, Pieperland en Schaopenwaessersland. De carnavalsverengingen de Kêleströpers, de Moeszakken, de Smouzen, de Knoerissen, de Piepers en de Schaopenwaessers staan garant voor een geweldige Carnaval in Maashorst en organiseren tal van activiteiten.

 

Sleuteloverdracht

Op vrijdag om 17.11 uur begint de Carnaval in Maashorst met een spel waarbij de Prinsen van alle verenigingen de strijd met elkaar en de burgemeester van de gemeente Maashorst aangaan om de sleutel van hun dorp te veroveren. Met deze officiële overdracht zwaaien de Prinsen en Jeugdprinsen tijdens de Carnaval de scepter over hun rijk en heeft de burgemeester een aantal dagen vrij-af om gezellig mee te kunnen feesten. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door muziek uit de verschillende kernen en ook de verschillende Dansgardes zullen hun beste beentje voor zetten.

 

KeeMoesbal voor ouderen met een beperking

Een van de hoogtepunten van de Carnaval in Maashorst is het KeeMoesbal, dat een week voorafgaand aan de Carnaval gevierd wordt. Het KeeMoesbal was in eerste instantie bedoeld voor mensen met een beperking uit Reek en Schaijk. Later is dit uitgebreid met “eenzame” inwoners, die om een bijzondere reden niet aan het openbare Carnaval kunnen deelnemen. Het hoofddoel van het KeeMoesbal comité is te zorgen voor een gezellige Carnavalsmiddag. De dag wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Kêleströpers en de Moeszakken. Het is een geweldige manier om ook deze groep actief bij de Carnaval betrokken te houden, en de mensen genieten elk jaar weer van prachtige presentaties van de (Jeugd)carnavalsverenigingen van de Kêleströpers en de Moeszakken.

 

In optocht van kroeg tot kroeg

Elke Carnavalsvereniging in Maashorst heeft een vol programma met vele hoogtepunten. In diverse dorpen trekken de mensen van kroeg naar kroeg en genieten van de vele bals en activiteiten. Het Kêlerijk is klein en knus en viert al haar activiteiten in één kroeg. Dat is makkelijk, want dan verdwaal je ook niet. Het kleine dorpje is groots in haar organisatietalent en biedt een gezellig programma voor jong en oud. Carnaval in Landerd, Noord-Brabant, is een heuse aanrader!