Carnaval in het Reekse Kêlerijk
In noord-oost Brabant ligt een klein gezellig dorpje met de naam Reek dat van oudsher bekend staat als het rijk van de “kêle” (kelen oftewel raapstelen). Het is dan ook niet vreemd dat Reek tijdens de Carnaval het Kêlerijk wordt genoemd. Vroeger werd het bladgroen van de kelen afgestroopt en zo komt de Carnavalsvereniging uit het Kêlerijk aan de naam Kêleströpers.
Een klein dorp met grote daden
Reek is klein, maar de Carnaval is groot. Ons dorp kent maar één kroeg, maar daar passen we dan ook allemaal in. En als het feest is gaat het dak er ook bijna letterlijk vanaf. Een klein dorp brengt een grote saamhorigheid met zich mee. Als er wat georganiseerd wordt steekt iedereen de handen uit de mouwen en dragen we allemaal ons steentje bij. Een Reekenaar waardeert het initiatief van zijn dorpsgenoten en zorgt dat hij erbij is. En dat geldt zeker voor de Carnaval die door heel Reek tot één groots feest wordt gemaakt.
Een programma voor jong en oud
Op vrijdagochtend wordt het Carnaval voor de Reekse jeugd ingeluid met een bezoek van de Prins en de Jeugdprins aan de kinderen op de basisschool. Op vrijdagmiddag vindt allereerst de Erewijn plaats waarbij de Burgemeester van Maashorst de sleutels overhandigd en het feest kan beginnen. ‘s Avonds heeft de Jeugdcarnaval dan hun eerste feest en bal in haar residentie in ’t Wapen van Reek. Daarbij worden traditiegetrouw andere Jeugdcarnavalsverenigingen uitgenodigd. Op zondag lopen de Kêleströpers en de Jeugdcarnaval gezamenlijk in de Reekse optocht die wordt afgesloten met de prijsuitreiking.
Carnaval in Reek is voor iedereen
Carnaval vier je samen, dat is voor allemaal. Daarom organiseren wij in Reek activiteiten voor iedereen, van jong tot oud. Tijdens het Kee-Moesbal, dat wij samen organiseren met Carnavalsvereniging de Moeslanden uit Schaijk, hebben wij ook speciaal aandacht voor mensen met een beperking. Ook zij horen erbij en vieren feest tijdens hun eigen bal.